Maszyny pakujące do zgrzewania

Proces pakowania w folie termokurczliwą dzielimy na dwa etapy:

  1. Zgrzewanie
  2. Obkurczanie.

Warunki niezbędne do uzyskania trwałego i estetycznego zgrzewu termicznego to:

  • temperatura zgrzewadła w okolicach 170-190°C (wyjątkiem w zaawansowanych maszynach automatycznych jest zgrzewadło wzdłużne pozwalające na uzyskanie teoretycznie ciągłego zgrzewu, które z uwagi na krótki kontakt z folią wymaga temperatur w przedziale 350-380°C). Przy prostych maszynach ręcznych ze zgrzewadłami w postaci drutu lub listwy oporowej regulacja temperatury następuje poprzez zmianę natężenia prądu. Ogólnie możemy przyjąć zasadę, że najbardziej odpowiednią temperaturą jest minimalna wartość , przy której następuje bezproblemowe odcięcie folii.
  • odpowiedni docisk zgrzewadła i stabilizacja folii za pomocą jego osłon w momencie wykonywania zgrzewu (w czasie zgrzewania folii nie mogą na niej występować naprężenia powodujące wysuwanie się folii spod zgrzewadła w trakcie tego procesu)
  • czas zgrzewania ok. 0,5 -1s

W bardzo szybkich urządzeniach pakujących we wzdłużnym systemie zamykania możemy się spotkać z jonizacją folii, która po krótce oznacza naelektryzowanie folii na zakładce (ok. 1,5-2cm szerokości) i uzyskanie praktycznie niezauważalnego zgrzewu. Niestety system ten sprawdza się jedynie na produktach o płaskiej powierzchni i jest stosowany głównie w wysokonakładowej produkcji płyt CD lub DVD, książek, czasopism, etc. Problematyczne jest także jonizowanie folii sieciowanych z uwagi na ich mniejszą podatność na ten proces

Przy obkurczaniu produktu musimy zwrócić szczególną uwagę na:

  • odpowiednią ilość folii – w momencie pierwszego uderzenia gorącego powietrza konieczne jest uzyskanie balonu wokół pakowanego produktu. Zbyt duża ilość folii nie pozwoli na jej całkowite obkurczenie, zbyt mała spowoduje powstanie zmarszczeń na brzegach opakowania.
  • perforację – musimy zapewnić możliwość kontrolowanego usunięcia powietrza z opakowania. Zbyt duża perforacja spowoduje przyspieszone obkurczanie i powstanie zmarszczeń na powierzchni opakowania, zbyt mała może doprowadzić do rozerwania lub przepalenia folii

Wyróżniamy dwa główne sposoby perforowania

  • odpowiednią temperaturę – zwykle jest to ok. 140-160°C. Wartości te trzeba traktować jako czysto orientacyjne bo są bardzo uzależnione od rodzaju folii, pakowanego produktu, długości tunelu i obiegu powietrza wewnątrz i przede wszystkim od szybkości z jaką następuje pakowanie. W niektórych przypadkach nawet temperatura powyżej 250°C gwarantuje właściwe warunki obkurczania.

Systemy łatwego otwierania pozwalają na prostsze dotarcie do zapakowanego produktu. Przy bardzo dobrej jakości opakowania nie jest to łatwe. Oferowane są trzy rodzaje takich systemów:

  • dodatkowa naklejka na zewnątrz zgrzewu jonizacyjnego (np. Lindt)
  • taśma termokurczliwa nanoszona na folię w momencie rozwijania na maszynie pakującej
  • dodatkowa naklejka z bardzo mocnym spoiwem umieszczana na opakowaniu po obkurczeniu pozwalająca na łatwe rozerwanie folii

Porozmawiajmy o tym, co możemy tobie zaoferować!

Pozostań w kontakcie z naszym zespołem